søndag den 19. august 2012

Kartoffelsuppe - Mmmmh!

Når man ser 10 kg. kartofler til 10 kr. er det svært ikke at tage dem med hjem. Især nu, hvor vi begge er studerende, og vi virkelig skal til at tænke lidt på hvor mange penge vi bruger.
Men i situationen glemmer man lidt at overveje hvordan 2 mennesker skal få spist 10 kg. kartofler inden de bliver dårlige. Nogle blev kogt, andre bagt i ovnen, og nogle blev revet og kommet i rugbrødsdejen. Så jeg måtte udtænke en måde hvorpå jeg kunne bruge dem så de kunne fryses bagefter. Her kom jeg så frem til kartoffelsuppe:

Jeg brugte:
ca. 1 kg. kartofler
2 porrer
1 løg
1 l. bouillion
1 lille klat margarine
Salt og peber


Først skal alle grøntsagerne skæres i tern. Jeg kogte vandet, og opløste en bouillionterning deri.


Herefter svitsede jeg grøntsagerne i margarinen, og hældte bouillionen over. Så stod det bare og passede sig selv i 20-30 minutter, til kartoflerne var helt udkogte.


Så skal suppen bare blendes og smages til med salt og peber, og voila! - Lækker, cremet kartoffelsuppe!


Velbekomme! :)

- Mia

mandag den 13. august 2012

Altan og maling i solen

Efter Mia er flyttet ind er hun blevet overbevist om at altanens primære formål er at slappe af på, hvor jeg hidtil har ment den egnede sig super til at save i ting og spraymale dem bagefter.
Men eftersom Mia bliver farlig, når hun bliver muggen, så måtte jeg hellere bukke under og gå med til at rydde op. 
I foråret fik vi rettet op på et hæsligt, hæsligt gulv ude på altanen. Vi blev enige om at skure det med brun sæbe og give det en gang teakfarvet oliebehandling. Det pyntede, men desværre var vi begge lidt generøse med olien ude i kanterne. Så nu er vi nødt til at male altanvæggene også. 

Jeg er lige gået i gang for lidt siden. Mia ved intet om det, så det bliver en lille surprise til når hun kommer hjem. I skrivende stund har halvdelen af altanen fået første gang. Jeg er nødt til at tage en side ad gangen, da der står havemøbler, grill og potteplanter derude.


 Det skinner så fint når det stadig er vådt.

Jeg har malet frem til hvor malertapen slutter. Længere henne kan man se hvordan det hele så ud før.

Perfekt udsigt at save ved. ;)

Mia kommer snart hjem, så jeg vil skynde mig ud og male anden gang.

//Anders

fredag den 10. august 2012

En gasgrill genfødes

I vores andelsforening har der altid været forbud mod at grille på altanen; det har altid irriteret mig. Men sidste år blev jeg valgt ind i bestyrelsen, og fik startet en afstemning om hvor vidt det skulle ændres. Det tog ca 4-5 måneders bureaukratisk aktivitet, før det gik igennem - hvilket får mig til at glæde mig lidt til at købe min helt egen grund og bygge mit helt eget hus, hvor jeg bestemmer alt.
Og nu hvor det er tilladt, skal man jo have en grill. Jeg gik igang med at lede, og faldt over et lig af en gasgrill som stod til den nette sum af 400 kr, incl en gasflaske med ca 5 kg gas.

Den var virkelig klam. Falmet, beskidt og rusten.

Da vi fik den hjem gik vi igang med at rense den. Det var her vi opdagede hvor slidt den var. Brænderen deri var fuldstændig opløst, træet var helt gråt, og selve grillen var lidt mørkere grå, og i øvrigt helt sodet til. Ristene var næsten rustet igennem.

Sådan så den ud indvendigt da vi fik den hjem.

Jeg skilte grillen af i dele, vaskede og sleb dem og gav dem et skud maling. Pladen, hvor knapperne sidder på, blev vasket og fik klarlak. Det virkede super godt. Trædelene har fået en oliebaseret træbeskyttelse i teakfarve.


Her er jeg igang med klarlakken ude på græsset. 

 Primer, sort maling, klarlak, sandpapir og hammerite metalmaling.

De 3 til venstre har fået en oliebehandling.

Efter malingen samlede jeg alle delene, med kobberfedt, som gør at skruerne ikke ruster fast. I bunden af selve grillen har jeg malet med en varmebestandig maling, og derefter foret den med staniol, for at beskytte malingen. Ristene kunne vi ikke gøre meget mere ved end at vaske dem, men da det er lidt klamt at grille direkte på rust har vi købt en vaskbar grillmåtte, som er blevet klippet til så den passer.

Kobberfedt er et vidundermiddel og bør være fast inventar i alle værktøjskasser!


Her er samlingen fint igang.

Brænderen skulle udskiftes, og selvom jeg først overvejede at lave en selv af noget vandrør kom jeg frem til at det nok var smartere at købe en ny. Den første jeg fik hjem passede ikke, og efter lidt modificering med et svejseapperat og resterne af den gamle brænder var det ikke meget bedre. Jeg kontaktede landmann i Danmark for at høre hvilken jeg skulle bruge. De sagde det var en universal-brænder, men den lignede ikke den jeg havde. Efter en mail til den svenske afdeling kunne de vejlede mig til den rette, som jeg så installerede. 


Sådan så brænderen ud.

Jeg har netop i dag testet grillen for første gang. Den virker! Dog er den elektriske tænding ikke lige den bedste i verden, og så fandt jeg ud af at man ikke skal lade låget være lukket når man prøver at tænde. Den lektion kostede en hel del hår på min ene arm.

Her er de første flammer. Grillen er officielt genoplivet!

Her er efter-billedet af grillen slået sammen.

Og åben. Her kan man se grillmåtterne.

Mia har syet et fint cover til grillen af vores gamle voksdug.

Vi har netop taget kød ud, og skal teste grillen ordentligt i aften! Det bliver en god sensommer! ;)

//Anders